2024 tavaszán a MOL – Új Európa Alapítvány támogatásával öt felzárkózó településen indított a Máltai Manufaktúra Nonprofit Kft. fejlesztési projekteket. A projektek célja egyrészt új üzemek létrehozása, másrészt meglévő üzemek fejlesztése, munkaszocializációs, illetve munkahelyteremtő céllal.
Penészleken már működő savanyító üzemet vett át a Manufaktúra 2024 elején, az üzemnek helyet adó épület, valamint a berendezések azonban nagyon rossz állapotban voltak, így a támogatásból felújítási munkákat végeztünk, ami az ott dolgozók biztonságát és munkakörülményeit, valamint a termelés hatékonyságát is növelte. A projekt költségvetésének közel felét az üzemeltetési anyagok teszik ki, melynek keretében az üzem működéséhez alapvető alap-, segéd- és csomagolóanyagok kerültek beszerzésre. Ez utóbbi azért is lényeges része a támogatásnak, mert igen széles termékkínálattal dolgozunk, mely anyag- és költségigényes.


Az üzemben a termelés folyamatos, jelenleg négy fővel. Elsősorban bolthálózatoknak, boltoknak, éttermeknek, nagykonyháknak árusítjuk termékeinket.
Tiszabőn méztöltő üzemet hoztunk létre az Alapítvány támogatásával. Szeptember elsején az engedélyek birtokában el is indult a mézfeldolgozás. A modern géppark segítségével üveges és mini, úgynevezett stick-pack kiszerelést is meg tudunk valósítani. Az üveges termékek tekintetében a napi termelékenység üvegmérettől függően 1500 és 2500 db. A stick-pack csomagolás esetében a napi termelékenység 8000 db/ nap. Egyelőre az üveges termékek gyártása folyik, két fő munkavállalóval.
Rimócon a már működő szociális birtokon a zöldségtermesztés mellett bio gyümölcsös telepítését tűztük ki célul. A gyümölcsfák és bokrok telepítése előtt vagyonvédelmi berendezéseket és a vadkárok megelőzése érdekében villanypásztort kellett felszerelni. Jelenleg az öntözőrendszer kiépítése és a gyümölcsös telepítése történik. Az eddigi munkálatokat a szolgáltatók szakemberei és munkatársai végezték, a munkálatok felügyeletét pedig a helyi Jelenlét Pont munkatársai vállalták.
Hernádszentandráson a Manufaktúra szintén az év elején vette át a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó üzemet. A régi üzemi berendezéseket egytől egyig le kellett selejtezni, helyükre a támogatásból modern, személyre – illetve üzemre - szabott gépeket vásároltunk. Jelenleg három alapanyagból négyféle, innovatív módon, de tradicionális technológiával készült termék alkotja termékpalettánkat. A „Pacsap”, mely bio minősítésű kápia parikából készült édes pikáns lekvárkülönlegesség, a magnélküli málnakrémlekvár, aminek a melléktermékéből szörpöt készítünk, valamint a mag és szöszmentes csipkebogyólekvár. Minden termékünk tartósítószermentesen készül, hiszen sterilizálásra is alkalmas sütőben előkészített csomagolóanyagokba töltjük. Jelenleg egy fő üzemvezető és három fő termékgyártó dolgozik az üzemben, ebből egy fő termékgyártó bérét a támogatási összegből finanszírozzuk.


Oltárcon az önkormányzat tulajdonában álló épületben gombagyűjtő pontot és gombafeldolgozó üzemet hozunk létre az Alapítvány támogatásából. A zalai erdők gombában rendkívül gazdagok, a környező falvakból sokan gyűjtenek erdei gombákat, amiket akár önmagukban, akár csiperkegombával kombinálva izgalmas termékeket tudunk előállítani. Jelenleg az épület felújítási munkálatai zajlanak, reményeink szerint jövő tavasszal már elindulhat a termelés is.
