Új technológiákkal termelnek zöldségeket a felzárkózó településeken

Újító, emellett bő termést és komoly sikerélményt ígérő zöldségtermesztési megoldásokat juttat el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kertprogramja a legnehezebb helyzetben lévő településekre.

Az újításokra és a legmodernebb technológiákra ezeken a helyeken van a legnagyobb szükség, az ott élőknek ugyanis a többségnél gyorsabban kell haladniuk, hogy utolérhessék őket.

Újító, emellett bő termést és komoly sikerélményt ígérő zöldségtermesztési megoldásokat juttat el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kertprogramja a legnehezebb helyzetben lévő településekre. Az újításokra és a legmodernebb technológiákra ezeken a helyeken van a legnagyobb szükség, az ott élőknek ugyanis a többségnél gyorsabban kell haladniuk, hogy utolérhessék őket.

Termőföld nélkül, ráadásul egy szobában termesztenek zöldséget a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tarpán. „A rotower technológia és a hidropónikus rendszerek lényege, hogy a növények nem táptalajban, hanem egy tápoldatos folyadékban növekednek – mondta Balázs László gazdaságfejlesztési térségi koordinátor, hozzátéve, ezáltal meghatározható, hogy milyen legyen a talaj tápanyagtartalma, a pH értéke és különböző más adottságai, mindezekkel pedig a termelést lehet befolyásolni, ráadásul a zárt környezetben a külső baktériumokat, valamint a különböző kártevőket is ki lehet zárni. A LED-lámpák segítségével pedig a fényt és ezáltal a termésidőszakot is lehet szabályozni. „Növelni tudjuk a napsütéses órák számát, így fel tudjuk gyorsítani a termést is” – sorolta a hidropónikus rendszerek előnyeit Balázs László.

A rotower tornyokban nagyon sok lehetőség van, sokfajta növényt lehet termeszteni vegyszermentesen – fogalmazott a gazdaságfejlesztési térségi koordinátor, hozzátéve, a debreceni Green Drops Kft-nek – amellyel közösen kezdődött a tarpai rotower farm fejlesztése – nagyon jó tapasztalatai vannak a salátafélékkel, a mentával, a citromfűvel, a bazsalikommal, a mángolddal, a vérsóskával, számos fűszernövénnyel és a mikrozöldekkel is. Az első próbaidőszak alatt termelt zöldség adomány lesz, a későbbiekben akár kosárközösségek, akár éttermek is lehetnek a termények felvevőpiacai.

A felzárkózó települések program egyik hangsúlyos célkitűzése az elhanyagolt belterületi porták megművelése és a lakosok öngondoskodásának, önellátásának elősegítése az ország leghátrányosabb helyzetű falvaiban. Jelentős részben ehhez kapcsolódik az indián eredetű szóval Walipininek nevezett, földbe süllyesztett fóliaház megépítése is Martonyiban. Ez a technológia – amely Dél-Amerikából indult hódító útjára jó harminc évvel ezelőtt – költséghatékony megoldás a nap melegének megtartására, a Föld hőtároló képességére alapozva. Számos előnye ellenére Magyarországon ma még kevéssé ismert.

„A földbe süllyesztett fóliasátor ötletét egy szakmai Facebook csoportban olvastam és azonnal megláttam benne a kihívást”- mesélt a kezdetekről Zupkó Gergely, a Martonyi Jelenlét Program vezetője. Hozzátéve, „azt a terület, ahol a projekt megvalósul, az önkormányzat biztosította, ingyen és bérmentve”. A földbe süllyesztett fóliaház kitámasztásához használt raklapot a szalonnai Tüzéppel sikerült palántáért elcserélni, a szükséges faanyagot adományba kapták, ahogy a friss szarvasmarhatrágyát is. „Ezt kombináltuk a melegággyal, és így korábban el tudtuk vetni a magokat, kihasználva a föld geotermikus energiáját” – magyarázta Zupkó Gergely, aki elmondása szerint igyekezett a lehető legolcsóbban megépíteni a különleges ágyás, hogy meg tudja mutatni: nem feltétlenül pénz kérdése minden. „Kis segítséggel olyan dolgokat is meg tud az ember valósítani, amit korábban soha nem gondolt volna” – tette hozzá a programvezető.

Martonyiban a walipiniben 5-6 ezer paprika és paradicsom palántát tudtak előállítani, amiből kapott a településen minden kiskert programban résztvevő lakos és jutott a közeli falvakba is.

A hagyományos zöldségtermesztéshez képest egészen új megközelítéssel igyekeznek zöldséget termeszteni Tarpán, Fulókércsen, Tiszabőn és Rimócon, a Kertkaland kertekben.

„A kertkalandos kertészkedési módszer tulajdonképpen egyfajta ökológiai rendszer. Itt elsősorban a talajt tápláljuk és a talaj élővilágát, és a kerti munkákatok közben szem előtt tartjuk, hogy a talaj élővilága minél jobb körülményeket kapjon. Ez azért is lényeges, mert a talaj élővilága fogja végső soron az anyagcsere termékeivel táplálni a növényeinket, anélkül, hogy ásni, kapálni kellene, esetleg különösebben megszakadni a kertben” – magyarázta Dóra Melinda Tünde ökológiai kertész. Hozzátéve, ily módon „mindent és bármit lehet termelni”.

Tapasztalata szerint a gyökérzöldségeknél ugyanúgy beválik ez a módszer, mint a nagyobb, akár fákig terjedő méretű növényeknél. Nem számít az sem, hogy egy-egy növény milyen talajt szeret, mert a talaj táplálásával egy folyamatos bomló szervesanyag réteg lesz az ágyás tetején Így minden növény megtalálja magának a szükséges anyagokat és körülményeket. Különösen jó ez a módszer a klasszikus kertekben nehezen kezelhető agyagos, nehéz talajokkal. Ránézésre is egészen másmilyen egy Kertkaland ágyás, mint ami a nagyszülők városi udvaraiban megszokott, gondosan, tisztán tartott terület. Előbbi állandó ágyás, tehát körbe van véve valamilyen anyaggal, vastagon áll rajta egy komposzt réteg, és ahelyett, hogy slaggal öntöznénk a növényeket minden este egy öntözőrendszer csepegtetve öntözi a növényeket, nagyon víztakarékosan és hatékonyan. Így nem kell teljesen az esőre bízni magunkat, ami mostanság már egyre kiszámíthatatlanabb. A módszer pedig azok számára is ideális, akik most kezdenek el először kertészkedni, mert nem kell megbarátkozniuk a növényvédő szerek bonyolult és elég veszélyes világával, de azok számára is kínál kísérletezési lehetőségeket, akik már régebb óta kertészkednek. „Én a saját kertemben körülbelül heti 6-8 óra munkával előállítom a családunknak majdnem a teljes zöldség, gyümölcs, hús, baromfihús, tojás szükségletét” – mondta Dóra Melinda Tünde, aki szerint ez egy eléggé lusta módszer, amiben nem kell annyira sokat dolgozni. A hátrányos helyzetű településeken pedig a sikerélmény miatt lehetnek ezek a kertek igazán fontosak.

 

Az Ön adatainak védelme fontos a számunkra

Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához.

Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a hozzájárulás megadása vagy elutasítása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.

Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.